preskoči na sadržaj
Vijesti

15. ožujka Svjetski dana potrošača

I ti si potrošač! Saznaj koja su tvoja prava (ovdje)!

Ne budi

 

 

 

 

“Nikada ne treba sumnjati u sposobnost skupine ozbiljnih i predanih građana da promijene svijet.

Naprotiv, takvi su ga upravo i mijenjali”

 

Pročitaj više, klikni na:::

 


 

Svjetski dan prava potrošača

Klikni na:::

Od 15. ožujka 1983. godine u 110 država, čije su udruge za zaštitu potrošača članice Consumers Internationala, obilježava se Svjetski dan prava potrošača.

Proslava ovog dana svoje porijeklo ima u „Deklaraciji o osnovnim pravima potrošača” koju je donio bivši američki predsjednik John F. Kennedy 15. ožujka 1962. godine. Predstavljajući svoju Deklaraciju američkom Kongresu 13.ožujka te godine Kennedy je, uz ostalo, kazao i sljedeće:
Potrošači, po definiciji, uključuju sve nas. I mene kao predsjednika SAD-a. Potrošači su najveća gospodarska skupina na koju utječe skoro svaka javna ili privatna gospodarska odluka. Oni su najvažnija skupina čiji se stavovi vrlo često ne čuju. Glas potrošača mora se čuti.”

Spomenutom su Deklaracijom definirana četiri temeljna prava potrošača na tržištu roba i usluga. Već tada, prije četiri desetljeća, kao temeljna prava naglašena su: pravo na sigurnost roba i usluga, pravo na cjelovitu, istinitu i pravovremenu informaciju, pravo na izbor roba i usluga i pravo potrošača da se čuje njihov glas. Consumer International na ta je prava dodao još nekoliko temeljnih prava potrošača: pravo potrošača da se čuje njihov glas, pravo na zadovoljavanje temeljnih životnih potreba, pravo na naknadu štete, pravo na obrazovanje te pravo na zdravi okoliš.

Visoki stupanj zaštite potrošača te educiranost o osnovnim potrošačkim pravima i obvezama, predstavlja jedan od prioritetnih ciljeva svakog civilnog društva. U tom pravcu vodi nas i kampanja koju je provela Europska komisija sa sloganom “Upoznaj svoja prava, koristi svoja prava”. Ova poruka ima veliki značaj za svakog potrošača jer samo na taj način možemo biti uistinu zadovoljni potrošači.

Dragi potrošači, čestitamo Vam Svjetski dan prava potrošača!

Preneseno sa: http://www.istarskipotrosac.hr
Društvo za zaštitu potrošača IstrePošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Sonja Bulešić Milić   datum: 12. 3. 2011.

Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Korisni linkovi
Korisne poveznice

Stručni časopisi

Dnevni tisak
 • Glas Istre


Vrijeme

Anketa (mala)
Posjetitelji weba, vi ste...
Državna matura


Brojač posjeta
Ispis statistike od 5. 4. 2010.

Ukupno: 889626
Danas: 294

Upitnik

Koliko znaš o zdravoj prehrani provjeri OVDJE wink


Tražilica
preskoči na navigaciju