preskoči na sadržaj
Sigurnosne mjere od 7. siječnja 2025.

Poštovani,

od 7. siječnja 2025. g. zaključavat će se ulazna vrata u školu. Vrata će biti otvorena ujutro, od 7:30 do 8 sati te od 14 do 14:15. U tom vremenu ulaz/izlaz učenika i djelatnika nadgledat će pomoćno i tehničko osoblje. Pomoćni ulaz bit će stalno zatvoren i mogu ga koristiti samo pomoćnici u nastavi. 

Tijekom malog odmora učenicima nije dopušteno napuštanje školske ustanove.

Molimo sve druge dionike i stranke da ne dolaze u školu bez prethodne najave.

U prilogu je Protokol o kontroli ulaska i izlaska u školskim ustanovama (MZOM, 2. 1.2025.)

Priloženi dokumenti:
Protokol-za-O-i-SS-ver-2-1-2025.pdf

.

75 GODINA EKONOMSKE ŠKOLE PULA

-drugo nadopunjeno izdanje

LINK NA MONOGRAFIJU

Poštovani,

namjeravamo tiskati drugo dopunjeno izdanje Monografije. Nadopunili smo ga novim tekstovima i intervjuima koji se poglavito odnose na proteklo petogodišnje razdoblje. Ažurirali smo i ispravili popise učenika i djelatnika.

Ponuda tvrtke PRINTIM iz Pule, za tiskanje, je oko 50 € (Monografija ima 467 stranica, tisak bi bio u boji, meki uvez).

Ovim putem, pozivamo zainteresirane, da uplatom većom od 100 €, postanu sponzori tiskanja Monografije. U sklopu Monografije objavit ćemo i popis sponzora, te naknadno uručiti zahvalnicu i svakom sponzoru dati jedan primjerak Monografije.

Drugi način da pomognete u tiskanju Monografije  je da uplatite 50 €. U tom slučaju nećete biti na popisu sponzora, ali ćete dobiti primjerak Monografije.

Molimo zainteresirane da navedene iznose uplate do 20. prosinca 2024. Monografiju ćemo tiskati u siječnju 2025. godine.

Digitalni primjerak Monografije dostupan je na poveznici (internetska stranica Ekonomske škole Pula).

 

Podaci za uplatu:

Žiro-račun: HR7624070001118014671

Poziv na broj: HR00 6631

 

Uredništvo

Vijesti

5 ključeva sigurnosti hrane

(Preneseno sa: http://www.hah.hr/5_kljuceva.php)

 

1) Održavajte čistoću
čistoća

  • Perite ruke prije upotrebe hrane i često za vrijeme pripreme hrane
  • Perite ruke nakon obavljanja nužde
  • Perite i održavajte higijenu svih površina, pribora i posuđa kojim se koristite za pripremu hrane
  • Zaštitite kuhinju i hranu od insekata, nametnika i drugih životinja

ZAŠTO?
Iako većina mikroorganizama ne uzrokuju bolesti, opasni mikroorganizmi se često mogu naći u tlu, vodi, životinjama i ljudima. Ti mikroorganizmi mogu se naći na rukama, krpama za brisanje i kuhinjskom priboru, osobito daskama za rezanje namirnica. Mogu se i najmanjim dodirom prenijeti na hranu i izazvati bolesti koje se prenose hranom.

 

 

2) Odvojite kuhanu hranu od sirove
križna kontaminacija

  • Odvojite sirovo meso, perad i plodove mora od ostale hrane
  • Upotrebljavajte posebnu opremu i pribor kao što su noževi i daske za rezanje namirnica za sirovu hranu
  • Čuvajte hranu u posudama kako biste izbjegli međusobni dodir sirovih i termički obrađenih namirnica

ZAŠTO?
Sirova hrana, a osobito meso, piletina i plodovi mora kao i njihovi sokovi, mogu sadržavati opasne mikroorganizme koji se mogu prenijeti na drugu hranu za vrijeme kuhanja ili pečenja i pohranjivanja hrane.

 

 

 

3) Potpuno termički obradite
kuhanje

  • Hranu temeljito prokuhajte ili ispecite osobito meso, perad i plodove mora
  • Hranu kao što su juhe i gulaši pustite da zavre da budete sigurni da se kuhaju pri 70 0C. Za meso i perad provjerite je li njihov sok bistar, a ne ružičaste boje. Bilo bi najbolje da upotrijebite termometar.
  • Temeljito podgrijte već skuhanu hranu

ZAŠTO?
Temeljito kuhanje i pečenje ubija skoro sve opasne mikroorganizme. Istraživanja su pokazala da termička obrada namirnice pri 70 0C može pomoći da hrana bude sigurna za upotrebu.
Hrana koja zaslužuje posebnu pažnju uključuje mljeveno meso, pečenje, koljenice i cijelu perad.

 

 

4) Čuvajte hranu pri sigurnim temperaturama
hlađenje

  • Ne ostavljajte skuhanu ili pečenu hranu na sobnoj temperaturi duže od 2 sata
  • Brzo spremite u hladnjak svu skuhanu ili pečenu i lako pokvarljivu hranu ( po mogućnosti ispod 5 0C
  • Držite skuhanu ili pečenu hranu na toplom (iznad 60 0C) prije posluživanja
  • Ne pohranjujte hranu predugo, čak ni u hladnjak
  • Ne odmrzavajte smrznutu hranu na sobnoj temperaturi

ZAŠTO?
Mikroorganizmi se mogu razmnožavati vrlo brzo, ako se hrana drži na sobnoj temperaturi.
Držanjem hrane na temperaturama ispod 5 0C ili iznad 600C rast mikroorganizama se usporava ili zaustavlja. Neki opasni mikroorganizmi i dalje se razvijaju ispod 5 0C.

 

 

5) Upotrebljavajte zdravstveno ispravnu vodu i sirove namirnice
ČISTE NAMIRNICE

  • Upotrebljavajte zdravstveno ispravnu vodu ili je prokuhavajte da je učinite sigurnom
  • Odaberite svježe i zdrave namirnice
  • Odaberite namirnice koje su termički obrađene, kao što je pasterizirano mlijeko
  • Perite voće i povrće, osobito ako se jede sirovo
  • Ne upotrebljavajte hranu kojoj je istekao rok trajanja

 

ZAŠTO?
Sirove tvari uključujući vodu i led, mogu biti zagađene opasnim mikroorganizmima i kemikalijama. Toksične kemikalije mogu se razviti u oštećenim i pljesnivim namirnicama. pažljiv odabir sirovih namirnica i jednostavne mjere kao što su pranje i guljenje mogu smanjiti rizik.

 

 

ZNANJE = PREVENCIJA

 

Prijevod na hrvatski jezik: The World Bank, Croatia Country Office, Zagreb
Prevedeno uz dozvolu «Five keys to safer food» Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), 2001
Idejno rješenje plakata Svjetska zdravstvena organizacija (WHO)

Plakat u PDF formatu preuzmite na http://www.hah.hr/pdf/5kljuceva.pdf

 




Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Sonja Bulešić Milić   datum: 15. 10. 2013.

TEME ZA ZAVRŠNI RAD
OGLASI ZA POSAO

Oglase  za posao pogledajte na kartici UČENIČKI SERVIS

http://ss-ekonomska-pu.skole.hr/ucenicki_servis

Kalendar šk.god. 2024./2025.

Odluka o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. 


Odluka o izmjenama Odluke o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. (NN 88/2024)

Izvor slike: https://www.srednja.hr/novosti/skolski-kalendar-s-praznicima-za-2024-2025-skolsku-godinu/

  • Praznici u 2024./2025. raspoređeni na sljedeći način:

  • prvi dio zimskih praznika počinje 23. prosinca 2024. godine i traje do 6. siječnja 2025. godine, s tim da nastava počinje 7. siječnja 2025. godine
  • drugi dio zimskih praznika počinje 24. veljače 2025. godine i završava 28. veljače 2025. godine, s tim da nastava počinje 3. ožujka 2025. godine
  • proljetni praznici počinju 17. travnja 2025. godine i završavaju 21. travnja 2025. godine, s tim da nastava počinje 22. travnja 2025. godine
  • ljetni praznici počinju 16. lipnja

Izvor: https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2024_05_55_968.html
           https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/full/2024_07_88_1540.html

Album

Popis postojećih albuma:


Naziv albuma
Kreirao
Datum


Sonja Bulešić Milić
30. 4. 2018. 09:22
Sonja Bulešić Milić
17. 4. 2018. 12:18
Sonja Bulešić Milić
17. 4. 2018. 11:48
Sonja Bulešić Milić
26. 3. 2018. 14:44
Sonja Bulešić Milić
19. 3. 2018. 12:04
Sonja Bulešić Milić
15. 2. 2018. 16:13


Izjava o privatnosti

Ekonomska škola Pula poštuje privatnost posjetitelja ovog weba, te će sve prikupljene podatke prilikom ispunjavanja obrazaca koristiti isključivo u svrhe autentifikacije korisnika, analize i statistike. Ekonomska škola Pula ni u kojem trenutku neće podatke o korisnicima i posjetiteljima weba ponuditi trećim stranama kao relevantne podatke.

Ekonomska škola Pula ne snosi odgovornost za eventualnu štetu na računalu nastalu preuzimanjem datoteka s ovog weba ili s internetskih stranica do kojih čitatelji dođu putem poveznica s ovog weba.

Sve promjene politike privatnosti bit će pravodobno objavljene na ovoj stranici ili učinjene dostupnima korisnicima na neki drugi prikladan način.

Izjava o pristupačnosti
POPIS

PRONAĐI SE!

POPIS UČENIKA 1948.-2020.

Za pretragu kliknite na sličicu iznad 


PROGRAM

PROGRAM ZA IZRADU TJEDNIH I GODIŠNJIH ZADUŽENJA

LINK


Kalendar
« Siječanj 2025 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Korisni linkovi
Korisne poveznice

Stručni časopisi

Dnevni tisak
 • Glas Istre


Vrijeme

UPISI NA VISOKA UČILIŠTA

informacije u vezi s upisima na visoka učilišta

LINK: www.studij.hr

 

 


Državna matura


Anketa (mala)
Posjetitelji weba, vi ste...








Brojač posjeta
Ispis statistike od 5. 4. 2010.

Ukupno: 1233734
Danas: 38

Upitnik

Koliko znaš o zdravoj prehrani provjeri OVDJE wink


Tražilica




preskoči na navigaciju