Š Š Š...POČELE SU ŠPAROGE
Šparoga ili šparuga je cijenjena biljka još od davnina, poznata po ljekovitosti i hranjivosti. Stari Egipćani su koristili ovu divlju biljku još prije 4500 godina kao svetu biljku koju su čak ostavljali u grobnicama darivajući svoje mrtve. Kinezi, isto tako, već nekoliko tisuća godina koriste šparogu pripremajući lijekove za razne bolesti, a u Pompejima su pronađene i freske šparoga.
Dakle, šparoga je općepoznata biljke koju su koristili i još je koriste mnogi narodi pretežno u ljekovite svrhe, ali i kao afrodizijak.
Šparoga se u ajurvedskoj medicini naziva "Shatavari", što bi se moglo prevesti kao "zamjena stotinu muževa". U kineskoj medicini smatra se da šparoga izaziva uzvišene osjećaje u ljubavi kao i prema prijateljima, a u Indiji smatraju da potiče plodnost. U ljekovitom smislu, šparoga se koristi u jelu ili i čajevima za detoksikaciju organizma i čišćenje krvi jer ima diuretično svojstvo.
Šparoga je višegodišnja biljka iz porodice ljiljana koja može opstati i 15-20 godina na jednom mjestu. Raste samoniklo duž čitavog primorja, a može se i kultivirati kao povrće u vrtovima. To je biljka koja voli toplo podneblje sa mnogo sunca. Šparoga sadrži najviše vode, a bogata je vitaminima C i B te provitaminom A koji služe za jačanje imuniteta. Divlje šparoge imaju neobičan gorkast okus što im, pored vjerovanja o podizanju seksualne moći, daje visoko mjesto na jelovnicima.
U našoj zemlji se organiziraju tradicionalne obiteljske berbe šparoga, a najbolje ju je brati u jutro ili u predvečer. Sezona šparoga je upravo sada pa obalni šumarci i krš ožive beračima šparoga koji ih nude na prodaju vezane u tzv. maciće uz primorske prometnice.
Šparoge se mogu pripremati na razne načine – kao juhe, salate, pečene, pirjane, u kombinacijama s mesom, gljivama ili jajima. I nakon brojnih godina korištenja i spremanja šparoga, uvijek se nađe neko novo jelo koje privuče pažnju.
Da je šparoga vrlo vrijedna i iznimna biljka govore nam mnogobrojne proslave i festivali njoj u čast i ispjevane pjesme kao ona Šajetina "Šparoga blues". Ako još niste upoznali okus i vrijednost ove od davnina poznate biljke, vrijeme je da se upustite u tu avanturu.
I vjerujte, kad je jednom okusite tražit ćete još i nestrpljivo očekivati sljedeće proljeće.
Preneseno sa: http://www.croatica.net/
Šparoge "Leader" (međujelo),
Specijalitet istarske kuhinje
Sastojci:
(za 4 osobe)
200 g polusuhog istarskog pršuta narezanog na velike ploške debljine oko 1 mm
200 g divljih šparuga
180 g domaćeg kravljeg polutvrdog sira, narezanog kao pršut
0,05 l extra djevičanskog maslinovog ulj
0,05 l malvazije
4 g soli.
Opis:
Šparoge očistimo i operemo, te slomimo na male komadiće (sve dok se lagano lome) posolimo i pirjamo dok sasvim ne omekšaju, procijedimo ih i posložimo na pršut, kojeg zatim sa šparogama zarolamo u rolice i u masnoći popržimo sa svih strana, dok lagano ne zarumene. Dodajemo vino, a kada skoro do kraja ispari, na rolice pršuta sa šparogama, posložimo ploške sira. Kada se sir počinje topiti, to je znak da je jelo gotovo. Garniramo i poslužimo uz mlaki kruh iz peke.
Na specifičan način jelo priprema:
- Restoran LEADER, Lupoglav
Preneseno: http://www.gastronaut.hr/recept.asp?id=1364
- Jesenski odmor za učenike počinje 30. listopada 2023. godine i traje do 1. studenoga 2023. godine, s tim da nastava počinje 2. studenoga 2023. godine.
- Prvi dio zimskoga odmora za učenike počinje 27. prosinca 2023. godine i traje do 5. siječnja 2024. godine, s tim da nastava počinje 8. siječnja 2024. godine.
- Drugi dio zimskoga odmora za učenike počinje 19. veljače 2024. godine i završava 23. veljače 2024. godine, s tim da nastava počinje 26. veljače 2024. godine.
- Proljetni odmor za učenike počinje 28. ožujka 2024. godine i završava 5. travnja 2024. godine, s tim da nastava počinje 8. travnja 2024. godine.
Izvor: https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2023_05_50_833.html
Ekonomska škola Pula poštuje privatnost posjetitelja ovog weba, te će sve prikupljene podatke prilikom ispunjavanja obrazaca koristiti isključivo u svrhe autentifikacije korisnika, analize i statistike. Ekonomska škola Pula ni u kojem trenutku neće podatke o korisnicima i posjetiteljima weba ponuditi trećim stranama kao relevantne podatke.
Ekonomska škola Pula ne snosi odgovornost za eventualnu štetu na računalu nastalu preuzimanjem datoteka s ovog weba ili s internetskih stranica do kojih čitatelji dođu putem poveznica s ovog weba.
Sve promjene politike privatnosti bit će pravodobno objavljene na ovoj stranici ili učinjene dostupnima korisnicima na neki drugi prikladan način.
« Travanj 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
Korisne poveznice |
• Postani student |
• Moja matura |
• NCVVO |
• Portal skole.hr |
• ISTRAPEDIA |
• ONLINE Enciklopedija |
• INTERSTENO |
• Suradnici u učenju |
• Pravobranitelj za dj... |
• Medijska pismenost |
Stručni časopisi |
Dnevni tisak |