preskoči na sadržaj
Sigurnosne mjere od 7. siječnja 2025.

Poštovani,

od 7. siječnja 2025. g. zaključavat će se ulazna vrata u školu. Vrata će biti otvorena ujutro, od 7:30 do 8 sati te od 14 do 14:15. U tom vremenu ulaz/izlaz učenika i djelatnika nadgledat će pomoćno i tehničko osoblje. Pomoćni ulaz bit će stalno zatvoren i mogu ga koristiti samo pomoćnici u nastavi. 

Tijekom malog odmora učenicima nije dopušteno napuštanje školske ustanove.

Molimo sve druge dionike i stranke da ne dolaze u školu bez prethodne najave.

U prilogu je Protokol o kontroli ulaska i izlaska u školskim ustanovama (MZOM, 2. 1.2025.)

Priloženi dokumenti:
Protokol-za-O-i-SS-ver-2-1-2025.pdf

.

75 GODINA EKONOMSKE ŠKOLE PULA

-drugo nadopunjeno izdanje

LINK NA MONOGRAFIJU

Poštovani,

namjeravamo tiskati drugo dopunjeno izdanje Monografije. Nadopunili smo ga novim tekstovima i intervjuima koji se poglavito odnose na proteklo petogodišnje razdoblje. Ažurirali smo i ispravili popise učenika i djelatnika.

Ponuda tvrtke PRINTIM iz Pule, za tiskanje, je oko 50 € (Monografija ima 467 stranica, tisak bi bio u boji, meki uvez).

Ovim putem, pozivamo zainteresirane, da uplatom većom od 100 €, postanu sponzori tiskanja Monografije. U sklopu Monografije objavit ćemo i popis sponzora, te naknadno uručiti zahvalnicu i svakom sponzoru dati jedan primjerak Monografije.

Drugi način da pomognete u tiskanju Monografije  je da uplatite 50 €. U tom slučaju nećete biti na popisu sponzora, ali ćete dobiti primjerak Monografije.

Molimo zainteresirane da navedene iznose uplate do 20. prosinca 2024. Monografiju ćemo tiskati u siječnju 2025. godine.

Digitalni primjerak Monografije dostupan je na poveznici (internetska stranica Ekonomske škole Pula).

 

Podaci za uplatu:

Žiro-račun: HR7624070001118014671

Poziv na broj: HR00 6631

 

Uredništvo

Vijesti

Š Š Š...POČELE SU ŠPAROGE


Želite li znati zašto ih volimo kliknite na...


Š p a r o g e

     

Šparoga ili šparuga je cijenjena biljka još od davnina, poznata po ljekovitosti i hranjivosti. Stari Egipćani su koristili ovu divlju biljku još prije 4500 godina kao svetu biljku koju su čak ostavljali u grobnicama darivajući svoje mrtve. Kinezi, isto tako, već nekoliko tisuća godina koriste šparogu pripremajući lijekove za razne bolesti, a u Pompejima su pronađene i freske šparoga.

Dakle, šparoga je općepoznata biljke koju su koristili i još je koriste mnogi narodi pretežno u ljekovite svrhe, ali i kao afrodizijak.

Šparoga se u ajurvedskoj medicini naziva "Shatavari", što bi se moglo prevesti kao "zamjena stotinu muževa". U kineskoj medicini smatra se da šparoga izaziva uzvišene osjećaje u ljubavi kao i prema prijateljima, a u Indiji smatraju da potiče plodnost. U ljekovitom smislu, šparoga se koristi u jelu ili i čajevima za detoksikaciju organizma i čišćenje krvi jer ima diuretično svojstvo.

Šparoga je višegodišnja biljka iz porodice ljiljana koja može opstati i 15-20 godina na jednom mjestu. Raste samoniklo duž čitavog primorja, a može se i kultivirati kao povrće u vrtovima. To je biljka koja voli toplo podneblje sa mnogo sunca. Šparoga sadrži najviše vode, a bogata je vitaminima C i B te provitaminom A koji služe za jačanje imuniteta. Divlje šparoge imaju neobičan gorkast okus što im, pored vjerovanja o podizanju seksualne moći, daje visoko mjesto na jelovnicima.

U našoj zemlji se organiziraju tradicionalne obiteljske berbe šparoga, a najbolje ju je brati u jutro ili u predvečer. Sezona šparoga je upravo sada pa obalni šumarci i krš ožive beračima šparoga koji ih nude na prodaju vezane u tzv. maciće uz primorske prometnice.

Šparoge se mogu pripremati na razne načine – kao juhe, salate, pečene, pirjane, u kombinacijama s mesom, gljivama ili jajima. I nakon brojnih godina korištenja i spremanja šparoga, uvijek se nađe neko novo jelo koje privuče pažnju.


Da je šparoga vrlo vrijedna i iznimna biljka govore nam mnogobrojne proslave i festivali njoj u čast i ispjevane pjesme kao ona Šajetina "Šparoga blues". Ako još niste upoznali okus i vrijednost ove od davnina poznate biljke, vrijeme je da se upustite u tu avanturu.

I vjerujte, kad je jednom okusite tražit ćete još i nestrpljivo očekivati sljedeće proljeće.

 

Preneseno sa: http://www.croatica.net/

 

 

 

 


GASTRONAUT preporucuje

Šparoge "Leader" (međujelo),
Specijalitet istarske kuhinje


Šparoge "Leader"Sastojci:
(za 4 osobe)
200 g polusuhog istarskog pršuta narezanog na velike ploške debljine oko 1 mm
200 g divljih šparuga
180 g domaćeg kravljeg polutvrdog sira, narezanog kao pršut
0,05 l extra djevičanskog maslinovog ulj
0,05 l malvazije
4 g soli.

Opis:
Šparoge očistimo i operemo, te slomimo na male komadiće (sve dok se lagano lome) posolimo i pirjamo dok sasvim ne omekšaju, procijedimo ih i posložimo na pršut, kojeg zatim sa šparogama zarolamo u rolice i u masnoći popržimo sa svih strana, dok lagano ne zarumene. Dodajemo vino, a kada skoro do kraja ispari, na rolice pršuta sa šparogama, posložimo ploške sira. Kada se sir počinje topiti, to je znak da je jelo gotovo. Garniramo i poslužimo uz mlaki kruh iz peke.


Na specifičan način jelo priprema:
  - Restoran LEADER, Lupoglav

 

Preneseno: http://www.gastronaut.hr/recept.asp?id=1364

 



Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Sonja Bulešić Milić   datum: 27. 3. 2008.

TEME ZA ZAVRŠNI RAD
OGLASI ZA POSAO

Oglase  za posao pogledajte na kartici UČENIČKI SERVIS

http://ss-ekonomska-pu.skole.hr/ucenicki_servis

Kalendar šk.god. 2024./2025.

Odluka o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. 


Odluka o izmjenama Odluke o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. (NN 88/2024)

Izvor slike: https://www.srednja.hr/novosti/skolski-kalendar-s-praznicima-za-2024-2025-skolsku-godinu/

  • Praznici u 2024./2025. raspoređeni na sljedeći način:

  • prvi dio zimskih praznika počinje 23. prosinca 2024. godine i traje do 6. siječnja 2025. godine, s tim da nastava počinje 7. siječnja 2025. godine
  • drugi dio zimskih praznika počinje 24. veljače 2025. godine i završava 28. veljače 2025. godine, s tim da nastava počinje 3. ožujka 2025. godine
  • proljetni praznici počinju 17. travnja 2025. godine i završavaju 21. travnja 2025. godine, s tim da nastava počinje 22. travnja 2025. godine
  • ljetni praznici počinju 16. lipnja

Izvor: https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2024_05_55_968.html
           https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/full/2024_07_88_1540.html

Album

Popis postojećih albuma:


Naziv albuma
Kreirao
Datum


Sonja Bulešić Milić
30. 4. 2018. 09:22
Sonja Bulešić Milić
17. 4. 2018. 12:18
Sonja Bulešić Milić
17. 4. 2018. 11:48
Sonja Bulešić Milić
26. 3. 2018. 14:44
Sonja Bulešić Milić
19. 3. 2018. 12:04
Sonja Bulešić Milić
15. 2. 2018. 16:13


Izjava o privatnosti

Ekonomska škola Pula poštuje privatnost posjetitelja ovog weba, te će sve prikupljene podatke prilikom ispunjavanja obrazaca koristiti isključivo u svrhe autentifikacije korisnika, analize i statistike. Ekonomska škola Pula ni u kojem trenutku neće podatke o korisnicima i posjetiteljima weba ponuditi trećim stranama kao relevantne podatke.

Ekonomska škola Pula ne snosi odgovornost za eventualnu štetu na računalu nastalu preuzimanjem datoteka s ovog weba ili s internetskih stranica do kojih čitatelji dođu putem poveznica s ovog weba.

Sve promjene politike privatnosti bit će pravodobno objavljene na ovoj stranici ili učinjene dostupnima korisnicima na neki drugi prikladan način.

Izjava o pristupačnosti
POPIS

PRONAĐI SE!

POPIS UČENIKA 1948.-2020.

Za pretragu kliknite na sličicu iznad 


PROGRAM

PROGRAM ZA IZRADU TJEDNIH I GODIŠNJIH ZADUŽENJA

LINK


Kalendar
« Siječanj 2025 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Korisni linkovi
Korisne poveznice

Stručni časopisi

Dnevni tisak
 • Glas Istre


Vrijeme

UPISI NA VISOKA UČILIŠTA

informacije u vezi s upisima na visoka učilišta

LINK: www.studij.hr

 

 


Državna matura


Anketa (mala)
Posjetitelji weba, vi ste...








Brojač posjeta
Ispis statistike od 5. 4. 2010.

Ukupno: 1233734
Danas: 38

Upitnik

Koliko znaš o zdravoj prehrani provjeri OVDJE wink


Tražilica




preskoči na navigaciju