Poštovani,
od 7. siječnja 2025. g. zaključavat će se ulazna vrata u školu. Vrata će biti otvorena ujutro, od 7:30 do 8 sati te od 14 do 14:15. U tom vremenu ulaz/izlaz učenika i djelatnika nadgledat će pomoćno i tehničko osoblje. Pomoćni ulaz bit će stalno zatvoren i mogu ga koristiti samo pomoćnici u nastavi.
Tijekom malog odmora učenicima nije dopušteno napuštanje školske ustanove.
Molimo sve druge dionike i stranke da ne dolaze u školu bez prethodne najave.
U prilogu je Protokol o kontroli ulaska i izlaska u školskim ustanovama (MZOM, 2. 1.2025.)
Poštovani,
namjeravamo tiskati drugo dopunjeno izdanje Monografije. Nadopunili smo ga novim tekstovima i intervjuima koji se poglavito odnose na proteklo petogodišnje razdoblje. Ažurirali smo i ispravili popise učenika i djelatnika.
Ponuda tvrtke PRINTIM iz Pule, za tiskanje, je oko 50 € (Monografija ima 467 stranica, tisak bi bio u boji, meki uvez).
Ovim putem, pozivamo zainteresirane, da uplatom većom od 100 €, postanu sponzori tiskanja Monografije. U sklopu Monografije objavit ćemo i popis sponzora, te naknadno uručiti zahvalnicu i svakom sponzoru dati jedan primjerak Monografije.
Drugi način da pomognete u tiskanju Monografije je da uplatite 50 €. U tom slučaju nećete biti na popisu sponzora, ali ćete dobiti primjerak Monografije.
Molimo zainteresirane da navedene iznose uplate do 20. prosinca 2024. Monografiju ćemo tiskati u siječnju 2025. godine.
Digitalni primjerak Monografije dostupan je na poveznici (internetska stranica Ekonomske škole Pula).
Podaci za uplatu:
Žiro-račun: HR7624070001118014671
Poziv na broj: HR00 6631
Uredništvo
Š Š Š...POČELE SU ŠPAROGE
Šparoga ili šparuga je cijenjena biljka još od davnina, poznata po ljekovitosti i hranjivosti. Stari Egipćani su koristili ovu divlju biljku još prije 4500 godina kao svetu biljku koju su čak ostavljali u grobnicama darivajući svoje mrtve. Kinezi, isto tako, već nekoliko tisuća godina koriste šparogu pripremajući lijekove za razne bolesti, a u Pompejima su pronađene i freske šparoga.
Dakle, šparoga je općepoznata biljke koju su koristili i još je koriste mnogi narodi pretežno u ljekovite svrhe, ali i kao afrodizijak.
Šparoga se u ajurvedskoj medicini naziva "Shatavari", što bi se moglo prevesti kao "zamjena stotinu muževa". U kineskoj medicini smatra se da šparoga izaziva uzvišene osjećaje u ljubavi kao i prema prijateljima, a u Indiji smatraju da potiče plodnost. U ljekovitom smislu, šparoga se koristi u jelu ili i čajevima za detoksikaciju organizma i čišćenje krvi jer ima diuretično svojstvo.
Šparoga je višegodišnja biljka iz porodice ljiljana koja može opstati i 15-20 godina na jednom mjestu. Raste samoniklo duž čitavog primorja, a može se i kultivirati kao povrće u vrtovima. To je biljka koja voli toplo podneblje sa mnogo sunca. Šparoga sadrži najviše vode, a bogata je vitaminima C i B te provitaminom A koji služe za jačanje imuniteta. Divlje šparoge imaju neobičan gorkast okus što im, pored vjerovanja o podizanju seksualne moći, daje visoko mjesto na jelovnicima.
U našoj zemlji se organiziraju tradicionalne obiteljske berbe šparoga, a najbolje ju je brati u jutro ili u predvečer. Sezona šparoga je upravo sada pa obalni šumarci i krš ožive beračima šparoga koji ih nude na prodaju vezane u tzv. maciće uz primorske prometnice.
Šparoge se mogu pripremati na razne načine – kao juhe, salate, pečene, pirjane, u kombinacijama s mesom, gljivama ili jajima. I nakon brojnih godina korištenja i spremanja šparoga, uvijek se nađe neko novo jelo koje privuče pažnju.
Da je šparoga vrlo vrijedna i iznimna biljka govore nam mnogobrojne proslave i festivali njoj u čast i ispjevane pjesme kao ona Šajetina "Šparoga blues". Ako još niste upoznali okus i vrijednost ove od davnina poznate biljke, vrijeme je da se upustite u tu avanturu.
I vjerujte, kad je jednom okusite tražit ćete još i nestrpljivo očekivati sljedeće proljeće.
Preneseno sa: http://www.croatica.net/
Šparoge "Leader" (međujelo),
Specijalitet istarske kuhinje
Sastojci:
(za 4 osobe)
200 g polusuhog istarskog pršuta narezanog na velike ploške debljine oko 1 mm
200 g divljih šparuga
180 g domaćeg kravljeg polutvrdog sira, narezanog kao pršut
0,05 l extra djevičanskog maslinovog ulj
0,05 l malvazije
4 g soli.
Opis:
Šparoge očistimo i operemo, te slomimo na male komadiće (sve dok se lagano lome) posolimo i pirjamo dok sasvim ne omekšaju, procijedimo ih i posložimo na pršut, kojeg zatim sa šparogama zarolamo u rolice i u masnoći popržimo sa svih strana, dok lagano ne zarumene. Dodajemo vino, a kada skoro do kraja ispari, na rolice pršuta sa šparogama, posložimo ploške sira. Kada se sir počinje topiti, to je znak da je jelo gotovo. Garniramo i poslužimo uz mlaki kruh iz peke.
Na specifičan način jelo priprema:
- Restoran LEADER, Lupoglav
Preneseno: http://www.gastronaut.hr/recept.asp?id=1364
Oglase za posao pogledajte na kartici UČENIČKI SERVIS
http://ss-ekonomska-pu.skole.hr/ucenicki_servis
Izvor slike: https://www.srednja.hr/novosti/skolski-kalendar-s-praznicima-za-2024-2025-skolsku-godinu/
Praznici u 2024./2025. raspoređeni na sljedeći način:
Izvor: https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2024_05_55_968.html
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/full/2024_07_88_1540.html
Ekonomska škola Pula poštuje privatnost posjetitelja ovog weba, te će sve prikupljene podatke prilikom ispunjavanja obrazaca koristiti isključivo u svrhe autentifikacije korisnika, analize i statistike. Ekonomska škola Pula ni u kojem trenutku neće podatke o korisnicima i posjetiteljima weba ponuditi trećim stranama kao relevantne podatke.
Ekonomska škola Pula ne snosi odgovornost za eventualnu štetu na računalu nastalu preuzimanjem datoteka s ovog weba ili s internetskih stranica do kojih čitatelji dođu putem poveznica s ovog weba.
Sve promjene politike privatnosti bit će pravodobno objavljene na ovoj stranici ili učinjene dostupnima korisnicima na neki drugi prikladan način.
Korisne poveznice |
• Postani student |
• Moja matura |
• NCVVO |
• Portal skole.hr |
• ISTRAPEDIA |
• ONLINE Enciklopedija |
• INTERSTENO |
• Suradnici u učenju |
• Pravobranitelj za dj... |
• Medijska pismenost |
Stručni časopisi |
Dnevni tisak |