2013-10-15 11:28:18

5 ključeva sigurnosti hrane

(Preneseno sa: http://www.hah.hr/5_kljuceva.php)

 

1) Održavajte čistoću
čistoća

  • Perite ruke prije upotrebe hrane i često za vrijeme pripreme hrane
  • Perite ruke nakon obavljanja nužde
  • Perite i održavajte higijenu svih površina, pribora i posuđa kojim se koristite za pripremu hrane
  • Zaštitite kuhinju i hranu od insekata, nametnika i drugih životinja

ZAŠTO?
Iako većina mikroorganizama ne uzrokuju bolesti, opasni mikroorganizmi se često mogu naći u tlu, vodi, životinjama i ljudima. Ti mikroorganizmi mogu se naći na rukama, krpama za brisanje i kuhinjskom priboru, osobito daskama za rezanje namirnica. Mogu se i najmanjim dodirom prenijeti na hranu i izazvati bolesti koje se prenose hranom.

 

 

2) Odvojite kuhanu hranu od sirove
križna kontaminacija

  • Odvojite sirovo meso, perad i plodove mora od ostale hrane
  • Upotrebljavajte posebnu opremu i pribor kao što su noževi i daske za rezanje namirnica za sirovu hranu
  • Čuvajte hranu u posudama kako biste izbjegli međusobni dodir sirovih i termički obrađenih namirnica

ZAŠTO?
Sirova hrana, a osobito meso, piletina i plodovi mora kao i njihovi sokovi, mogu sadržavati opasne mikroorganizme koji se mogu prenijeti na drugu hranu za vrijeme kuhanja ili pečenja i pohranjivanja hrane.

 

 

 

3) Potpuno termički obradite
kuhanje

  • Hranu temeljito prokuhajte ili ispecite osobito meso, perad i plodove mora
  • Hranu kao što su juhe i gulaši pustite da zavre da budete sigurni da se kuhaju pri 70 0C. Za meso i perad provjerite je li njihov sok bistar, a ne ružičaste boje. Bilo bi najbolje da upotrijebite termometar.
  • Temeljito podgrijte već skuhanu hranu

ZAŠTO?
Temeljito kuhanje i pečenje ubija skoro sve opasne mikroorganizme. Istraživanja su pokazala da termička obrada namirnice pri 70 0C može pomoći da hrana bude sigurna za upotrebu.
Hrana koja zaslužuje posebnu pažnju uključuje mljeveno meso, pečenje, koljenice i cijelu perad.

 

 

4) Čuvajte hranu pri sigurnim temperaturama
hlađenje

  • Ne ostavljajte skuhanu ili pečenu hranu na sobnoj temperaturi duže od 2 sata
  • Brzo spremite u hladnjak svu skuhanu ili pečenu i lako pokvarljivu hranu ( po mogućnosti ispod 5 0C
  • Držite skuhanu ili pečenu hranu na toplom (iznad 60 0C) prije posluživanja
  • Ne pohranjujte hranu predugo, čak ni u hladnjak
  • Ne odmrzavajte smrznutu hranu na sobnoj temperaturi

ZAŠTO?
Mikroorganizmi se mogu razmnožavati vrlo brzo, ako se hrana drži na sobnoj temperaturi.
Držanjem hrane na temperaturama ispod 5 0C ili iznad 600C rast mikroorganizama se usporava ili zaustavlja. Neki opasni mikroorganizmi i dalje se razvijaju ispod 5 0C.

 

 

5) Upotrebljavajte zdravstveno ispravnu vodu i sirove namirnice
ČISTE NAMIRNICE

  • Upotrebljavajte zdravstveno ispravnu vodu ili je prokuhavajte da je učinite sigurnom
  • Odaberite svježe i zdrave namirnice
  • Odaberite namirnice koje su termički obrađene, kao što je pasterizirano mlijeko
  • Perite voće i povrće, osobito ako se jede sirovo
  • Ne upotrebljavajte hranu kojoj je istekao rok trajanja

 

ZAŠTO?
Sirove tvari uključujući vodu i led, mogu biti zagađene opasnim mikroorganizmima i kemikalijama. Toksične kemikalije mogu se razviti u oštećenim i pljesnivim namirnicama. pažljiv odabir sirovih namirnica i jednostavne mjere kao što su pranje i guljenje mogu smanjiti rizik.

 

 

ZNANJE = PREVENCIJA

 

Prijevod na hrvatski jezik: The World Bank, Croatia Country Office, Zagreb
Prevedeno uz dozvolu «Five keys to safer food» Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), 2001
Idejno rješenje plakata Svjetska zdravstvena organizacija (WHO)

Plakat u PDF formatu preuzmite na http://www.hah.hr/pdf/5kljuceva.pdf

 


Ekonomska škola Pula