(Preneseno sa: http://www.hah.hr/5_kljuceva.php)
1) Održavajte čistoću
ZAŠTO? Iako većina mikroorganizama ne uzrokuju bolesti, opasni mikroorganizmi se često mogu naći u tlu, vodi, životinjama i ljudima. Ti mikroorganizmi mogu se naći na rukama, krpama za brisanje i kuhinjskom priboru, osobito daskama za rezanje namirnica. Mogu se i najmanjim dodirom prenijeti na hranu i izazvati bolesti koje se prenose hranom.
2) Odvojite kuhanu hranu od sirove
ZAŠTO? Sirova hrana, a osobito meso, piletina i plodovi mora kao i njihovi sokovi, mogu sadržavati opasne mikroorganizme koji se mogu prenijeti na drugu hranu za vrijeme kuhanja ili pečenja i pohranjivanja hrane.
3) Potpuno termički obradite
ZAŠTO? Temeljito kuhanje i pečenje ubija skoro sve opasne mikroorganizme. Istraživanja su pokazala da termička obrada namirnice pri 70 0C može pomoći da hrana bude sigurna za upotrebu. Hrana koja zaslužuje posebnu pažnju uključuje mljeveno meso, pečenje, koljenice i cijelu perad.
4) Čuvajte hranu pri sigurnim temperaturama
ZAŠTO? Mikroorganizmi se mogu razmnožavati vrlo brzo, ako se hrana drži na sobnoj temperaturi. Držanjem hrane na temperaturama ispod 5 0C ili iznad 600C rast mikroorganizama se usporava ili zaustavlja. Neki opasni mikroorganizmi i dalje se razvijaju ispod 5 0C.
5) Upotrebljavajte zdravstveno ispravnu vodu i sirove namirnice
ZAŠTO? Sirove tvari uključujući vodu i led, mogu biti zagađene opasnim mikroorganizmima i kemikalijama. Toksične kemikalije mogu se razviti u oštećenim i pljesnivim namirnicama. pažljiv odabir sirovih namirnica i jednostavne mjere kao što su pranje i guljenje mogu smanjiti rizik.
Prijevod na hrvatski jezik: The World Bank, Croatia Country Office, Zagreb Prevedeno uz dozvolu «Five keys to safer food» Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), 2001 Idejno rješenje plakata Svjetska zdravstvena organizacija (WHO)
Plakat u PDF formatu preuzmite na http://www.hah.hr/pdf/5kljuceva.pdf