2019-10-04 09:57:59

SVJETSKI DAN U ČITELJA

Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. listopada.  

Taj je dan prigoda da se pokaže da je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni. Cilj Svjetskog dana učitelja je mobilizirati podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da će učitelji i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija te podići obrazovanje na razinu društvene važnosti i izvući učitelje iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju. Prigoda je to i za isticanje važnosti rada svih učitelja i nastavnika i njihov utjecaj na razvoj društva u cjelini, te da se naglasi važnost te profesije, ali i samog obrazovanja čiji su oni nositelji, stoga se taj dan obilježava u više od 100 zemalja svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Proglasio ga je UNESCO godine 1994. u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

Obrazovna internacionala (EI), svjetska federacija sindikata stručnjaka u obrazovanju sa sjedištem u Bruxellesu, čvrsto vjeruje da Svjetski dan učitelja treba biti međunarodno priznat i obilježavati se u cijelom svijetu. Napori Obrazovne internacionale i njene 401 članice doprinijeli su međunarodnom priznanju i obilježavanju toga dana širom svijeta.

Ovogodišnja tema obilježavanja Svjetskog dana učitelja je podrška država mladim učiteljima. Stoga su UNESCO, ILO, UNICEF, UNDP i EDUCATION INTERNATIONAL poslali svjetskim vladama poziv da ulažu i potiču mlade da ulaze u učiteljske profesije, a sindikate i udruge roditelja da ih u tome podrže. Donosimo njihovu poruku:

JOINT MESSAGE FROM UNESCO, ILO, UNICEF, UNDP AND EDUCATION INTERNATIONAL

"With the theme: “Young Teachers: The Future of the Profession,” we recognize the critical  importance  of  reaffirming  the  value  of  the  teaching  mission.  We  call  upon  governments to make teaching a profession of first choice for young people. We also invite  teacher  unions,  private  sector  employers,  school  principals,  parent-teacher associations,  school  management  committees,  education  officials  and  teacher  trainers  to  share  their  wisdom  and  experiences  in  promoting  the  emergence  of  a  vibrant teaching force. Above  all,  we  celebrate  the  work  of  dedicated  teachers  around  the  world  who continue to strive every day to ensure that “inclusive and equitable quality education” and the promotion of “lifelong learning opportunities for all” become a reality in every corner of the globe."

Joint Message from Ms Audrey Azoulay, Director-General of UNESCO, Guy Ryder, Director-General, International Labour Organization, Henrietta H. Fore, Executive Director, UNICEF Achim Steiner, Administrator, UNDP and David Edwards, General Secretary, Education International, on the occasion of World Teachers’ Day “Young Teachers: the Future of the Profession”, 5 October 2019.

(tekst preuzet sa stranice: https://www.nszssh.hr/novostigal.php?what=1&tip=1&id=1128&subgroupeid=1128&bck=1 )

 

 


Ekonomska škola Pula