2019-10-25 08:12:53

„Tvoja Europa, tvoje mišljenje“

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) pokreće 11. izdanje događanja „Tvoja Europa, tvoje mišljenje“ koje će se održati u Bruxellesu 19. i 20. ožujka 2020.

U sklopu događanja „Tvoja Europa, tvoje mišljenje“ (YEYS) 33 škole (iz 28 država članica EU-a i pet država kandidatkinja za pristupanje EU-u) pozivaju se da u Bruxellesu sudjeluju u raspravi o jednoj od aktualnih tema koje se tiču mladih.

Ove će se godine na YEYS-u održati simulacija međunarodne konferencije o klimatskim promjenama – učenici će predstavljati određenu zemlju i međusobno voditi pregovore kako bi sastavili preporuke za rješavanje problema klimatskih promjena.

Svaka srednja škola iz bilo koje od 28 država članica ili pet zemalja kandidatkinja može se prijaviti za sudjelovanje u događanju „Tvoja Europa, tvoje mišljenje 2020.”.

Škole se biraju ždrijebom i pobjednici provode dva dana u Bruxellesu.

Odabrane škole šalju tri učenika predzadnjeg razreda u pratnji jednog nastavnika. EGSO snosi troškove putovanja, smještaja i obroka posluženih tijekom događanja.

Rok za prijavu je 18. studenog 2019.

Više informacija pogledajte na: 

https://www.eesc.europa.eu/hr/node/73515

Kako bi se prijavili za sudjelovanje u događaju kliknite OVDJE. 

Ove će se godine na YEYS-u održati simulacija međunarodne konferencije o klimatskim promjenama – učenici će predstavljati određenu zemlju i međusobno voditi pregovore kako bi sastavili preporuke za rješavanje problema klimatskih promjena.

Te će se preporuke dostaviti europskim tvorcima politika o okolišu te će se o njima raspravljati na konferencijama diljem Europe tijekom cijele godine.

Tijekom YEYS-a učenici će također biti u kontaktu s međunarodnim organizacijama mladih koje će im pomoći da svoje preporuke pretvore u praktične mjere i da se njihov glas čuje.

Učenici će upoznati učenike iz drugih zemalja s kojima će moći razmijeniti stavove i sastaviti rezolucije o temama povezanima s Europskom unijom. To je jedinstvena prilika da se bolje upoznaju s funkcioniranjem Unije i sudjeluju u raspravi sličnoj onima koje se vode u međunarodnom okruženju u raznim skupštinama.

Tijekom plenarnih sjednica bit će organizirano usmeno prevođenje na engleski i francuski jezik, a pripreme u radnim skupinama odvijat će se na engleskom jeziku.

Članovi EGSO-a posjetit će izabrane škole kako bi učenike pripremili za rasprave koje će voditi u Bruxellesu. Prije tog posjeta školama će biti poslana dokumentacija i pedagoški materijal.

Molimo vas da nam pomognete proširiti vijest o ovom izvanrednom događanju za mlade tako što ćete o njemu obavijestiti škole u svojoj zemlji ili regiji. Više informacija dostupno je na našiminternetskim stranicama: detaljan opis događanja, videozapis prošlogodišnjeg izdanja, internetski obrazac za prijavu, pravila i sve praktične informacije.

 

 


Ekonomska škola Pula