2012-07-05 19:22:14

11.7. Svjetski dan stanovništva

Do 2050. godine na Zemlji će živjeti 9,1 milijardi ljudi

Zašto je 11.7. proglašen Svjetskim danom stanovništva?

 

Taj su dan Ujedinjeni narodi proglasili Svjetskim danom stanovništva jer je 11.7.1989. ukupna svjetska populacija dosegla pet milijardi ljudi.

Nagli pad opće smrtnosti stanovništva, koji je počeo uzbrzavati već nakon 19. stoljeća u razvijenim zemljama i širiti se diljem svijeta sukladno gospodarskom razvoju, smatra se jednim od glavnih postignuća napretka društva. Prema izvršenim procjenama očekivano trajanje života pri rođenju poraslo je s 30 godina na 67 godina u razdoblju 1800.-2005. godine, što je dovelo do brzog rasta populacije, od jedne milijarde u 1810. godini na gotovo sedam milijardi u 2010. godini.

Znanost koja se bavi stanovništvom zove se demografija. //Demografija istražuje i proučava zakonitosti i pravilnosti u kretanju stanovništva, ustanovljuje kakve su vrste te zakonitosti, njihovo kvantitativno i kvalitativno djelovanje i utvrđuje međusobne odnose kretanja stanovništva s drugim društvenim i gospodarskim pojavama. (http://hr.wikipedia.org/wiki/Demografija) //

 

Čini li vam se zanimljivo proučavati demografiju? U pravu ste... gospodarski razvoj niti jedne države ne može rasti bez dobrog poznavanja demografije. Osobito se izučava u studiju GEOGRAFIJE


(Maloljetničkom nazivamo trudnoću u adolescentica između 15 i 19 godina. Statistički podaci pokazuju prosječan početak spolnog života djevojaka sa 17,2, a dječaka sa 16,3 godine.)

Tema 2013.: Maloljetničke trudnoće

Hrvatska na vrhu Europe:
Više od 5.000 maloljetničkih trudnoća u tri godine

(klikni na naslov i pročitaj više) HZJZ raspolaže podacima koji pokazuju kako je u posljednje tri godine u Hrvatskoj zatrudnjelo 5237 tinejdžerki u dobi od 14 do 19 godina, a čak 25 djevojčica je bilo mlađe od 13 godina. Hrvatska, po problemu maloljetničke trudnoće, prednjači pred brojnim zemljama u svijetu. S tim brojem maloljetničkih trudnoća nalazimo se na samom vrhu UNICEF-ove ljestvice zemalja s problemom maloljetničke trudnoće (klikni na link i saznaj o problemima)   U stručno-medicinskom smislu, maloljetničke trudnoće predstavljaju rizične trudnoće.     RODITELJI, razgovarate li sa svojim tinejdžerima o spolnosti? Nekoliko korisnih savjeta o tome pročitajte na http://www.skole.hr/roditelji/odgoj I za kraj: Brošuru (na hrvatskom, .PDF) "Kada djeca imaju djecu" (Analiza stanja i preporuke za postupanje u slučajevima maloljetničkih trudnoća i roditeljstva) koju je izradila Udruga roditelja ‘Korak po korak‘ u suradnji s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku preuzmite OVDJE.   Klikni na :::

(Ako netko želi prijevod teksta s UN-ove stranice neka ga zatraži na ppp@ss-ekonomska-pu.skole.hr. Rado ćemo poslati prijevod cijelog teksta)


Prenosimo s http://www.un.org/

About 16 million girls under age 18 give birth each year. Another 3.2 million undergo unsafe abortions. The vast majority – 90 per cent -- of the pregnant adolescents in the developing world are married. But for far too many of these girls, pregnancy has little to do with informed choice. Often it is a consequence of discrimination, rights violations (including child marriage), inadequate education or sexual coercion.

On 2013 World Population Day, we raise awareness of the issue of adolescent pregnancy in the hopes of delivering a world where every pregnancy is wanted, every childbirth is safe, and every young person’s potential is fulfilled.

 

11. srpnja Svjetski dan stanovništva

Ekonomska škola Pula