2012-08-22 17:00:23

23.8. Svjetski dan sjećanja na trgovinu robljem i njeno ukidanje

Prema izvješću humanitarne organizacije ‘Save the Children’ ...u svijetu ima više od dva milijuna i sedam stotina tisuća žrtava trgovine robljem i iskorištavanja, a procjenjuje se da je godišnji utržak oko 32 milijarde dolara.

Obilježavanje ovog Dana sjećanja potiče promišljanje o modernim oblicima ropstva, a to je ujedno cilj obilježavanja. S otvaranjem novih migracijskih putova u današnjem se društvo nastavlja ropstvo u raznim oblicima.

... Jean Leonard Touadì, profesor afričke povijesti i geopolitike na sveučilištu u Bologni, rekao je kako je trgovina robljem s globalizacijom dobila nadnacionalnu dimenziju.

Nacionalne strategije za borbu protiv trgovine nisu više uspješne, što se tiče Europe valja osmisliti regionalnu strategiju. ..

Više na: http://www.hrvatska-rijec.com/

Zašto se obilježava baš 23. 8.? Klikni na:::

U organizaciji UNESCO-a u svijetu se 23. kolovoza obilježava Međunarodni dan sjećanja na ukinuće trgovine crnim robljem.

Na taj su dan prije 212 godina crnci robovi u Santo Domingu organizirali ustanak, koji je odigrao važnu ulogu u ukidanju trgovine crnim robljem, koja se događala preko Atlantskog oceana.

Žrtvama te trgovine bilo je, čini se, više od deset milijuna stanovnika afričkog kontinenta, koji su kao robovi dovezeni u Južnu i Sjevernu Ameriku.
Kako bi se ta strašna i teška nepravda mogla dogoditi u kršćanskom okruženju, na Zapadu, trebalo je na neki način zanemariti ideju da i rob ima ljudsku narav, izjavio je u razgovoru za Radio Vatikan novinar Raffaello Zordan, stručnjak za afrička pitanja u misijskom časopisu "Nigrizia". Preko Atlantskog oceana crnačke su robove prevozili kršćanski trgovci. U Africi je još postojala druga trgovina robljem, čiji je put vodio preko Sahare prema sjevernom dijelu afričkog kontinenta te prema Istoku, prema Arapskom poluotoku. Tim su putem crno roblje odvodili muslimanski trgovci i prodavali ga po arapskim državama. Potpuni članak na: http://www.ika.hr/

 

Suvremeno ropstvo

...

U današnjoj situaciji može se govoriti o suvremenom ropstvu. Dok se mnoge osobe još uvijek lišava slobode, drugi zbog siromaštva i nepravde upadaju u dužničko ropstvo, treći robuju novcu u liku mita i korupcije, četvrti terorizmu, nasilju i raznim ovisnostima poput droge i alkohola. Umjesto skladnoga društva i borbe protiv svega onoga što zarobljava čovjeka, stvara se društvo sve većeg jaza između bogatih i siromašnih, ne vodi se računa o zaštiti okoliša. Prirodni resursi i bogatstva poput izvora energije i pitke vode dolaze pod kontrolu moćnika, a tržište se monopolizira.

...

Potpuni članak na: http://www.glas-koncila.hr/


Ekonomska škola Pula