2013-05-19 18:34:45

Lijepi naš ...
Nives Opačićhrvatski za normalne ljude
 

zadnji, stražnji, posljednji

Saznaj više, klikni na:::

 

Što znači zadnji? Znači onaj koji je na kraju niza, reda (zadnji red u kinu, zadnja kuća u nizu).

( Tako je zadnji broj časopisa Meridijani jer će sljedeći mjesec izaći novi (nadamo se).

Nedavno je izašao nažalost posljednji broj časopisa PRIRODA, našeg najstarijeg znanstvenog časopisa koji izlazi još od 1911., a više neće izlaziti jer za to nema novaca! Preživio je Autrougarsku, 1. svj. rat,  veliku krizu 1929., 2. svj. rat, Domovinski rat, ali evo ova je kriza izgleda najgora  Kriza novca ili pameti? Što VI kažete? Op. webmaster)

Stražnji znači koji se nalazi straga (i dio tijela zvan stražnjica nalazi se na stražnjoj strani zdjeličnih kostiju...)

Posljednji znači koji je na kraju zbivanja u vremenu (posljednji pozdrav dragom pokojniku, jer nakon pokopa više neće biti takvih pozdrava).

(POSLJEDNJA Isusova večera, više ih nije bilo jer je nakon toga razapet i umro na križu. Op.webmaster)

 

Ova tri pridjeva često se isprepleću, pa čujemo i vidimo i zadnje noge i stražnje noge (srećom, ne i posljednje noge), i zadnje vrijeme i posljednje vrijeme (no nema stražnjega vremena). Već i iz ovih primjera vidi se da se u nekim slučajevima dodiruju kao bliskoznačnice zadnji i stražnji, a u drugima zadnji i posljednji. Što znači zadnji? Znači onaj koji je na kraju niza, reda (zadnji red u kinu, zadnja kuća u nizu). Stražnji znači koji se nalazi straga (i dio tijela zvan stražnjica nalazi se na stražnjoj strani zdjeličnih kostiju, između boka i bedra; na tom se dijelu tijela sjedi). Bilo bi dobro kad bi se prema prednji kao opozit rabio stražnji (prednje noge i stražnje noge, a ne zadnje noge, pa bi se makar u tome izbjegao nesporazum). Posljednji znači koji je na kraju zbivanja u vremenu (posljednji pozdrav dragom pokojniku, jer nakon pokopa više neće biti takvih pozdrava). Kako vidimo, kad se govori o redu, zadnji može biti ujedno i posljednji, pa se te dvije riječi u narodnim govorima (danas i u standardnom jeziku) sve više zamjenjuju. Zadnji bi trebalo ograničiti na kraj niza (što ne znači da ne postoji i koji drugi niz), a posljednji na ono što se ne nastavlja (posljednji Mohikanac, nakon njega nema više Mohikanaca).

Ovo mi je danas zadnji zalogaj, nadam se ne i posljednji (u životu).

Knjigu 'Reci mi to kratko i jasno' Nives Opačić možete naručiti u pretplati po sniženoj cijeni 0d 199 kuna (uključena poštarina unutar Hrvatske) na telefone 01/4814-499; 01/4814-540 ili e-poštom na adresu novi-liber@zg.t-com.hr


Ekonomska škola Pula