2013-05-22 08:27:24

22. 5. Međunarodni dan biološke raznolikosti

Na konferenciji Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u Rio de Janeirou 1992. godine, 157 zemalja svijeta, među kojima i Hrvatska, potpisalo je Konvenciju o biološkoj raznolikosti (The Convention on Biological Diversity - CBD).

Konvencija je stupila na snagu 29. prosinca 1993. godine i jedan je od najvažnijih međunarodnih sporazuma u zaštiti prirode. Temeljni cilj konvencije je očuvanje i unaprjeđenje ukupne biološke raznolikosti Zemlje, te osiguranje održivog korištenja prirodnih dobara. U cilju podizanja javne svijesti o važnosti očuvanja biološke raznolikosti, Ujedinjeni narodi su 1993. godine proglasili Međunarodni dan biološke raznolikosti. Obilježava se svake godine 22. svibnja kao spomen na datum usvajanja teksta Konvencije o biološkoj raznolikosti (22. svibnja 1992.). Međunarodni dan biološke raznolikosti obilježava se i kao Dan zaštite prirode u Hrvatskoj.

Autor: Ljerka Čulina

http://www.skole.hr/veliki-odmor/kalendar?news_id=348

Ako želite saznati više, kliknite na OPŠIRNIJE!

Kako bismo predočili nivo gubitka bioraznolikosti s kojim se suočvamo, proći ćemo kroz kratku znanstvenu analizu…

  Ubrzan gubitak vrsta koji vidimo danas je od 1000 do 10000 puta veći nego prirodni tok izumiranja vrsta*, upozoravaju stručnjaci. Stručnjaci procjenjuju da svake godine nestane između 0.01 i 0.1% cjelokupnog broja vrsta. Ako za primjer uzmemo da je niža procjena ukupnog broja vrsta točna - tj. da postoji oko 2 milijuna različitih vrsta na našem planetu** - onda godišnje nestane između 200 i 2000 vrsta. Ali ako je viša procjena broja vrsta točna – tj. da postoji 100 milijuna različitih vrsta na planetu – tad svake godine nestane između 10000 i 100000 vrsta. Kako problem gubitka biološke raznolikosti utječe na ljude?

Biološka raznolikost je resurs od kojeg ovise obitelji, zajednice, nacije i buduće generacije. To je veza između svih organizama na planeti, spajanje ekosustava u kojem sve vrste imaju svoju ulogu. Drugim riječima, to je mreža života.

Prirodne resurse naše planete čine biljke, životinje, zemljište, voda, atmosfera, čak i sami ljudi! Svi zajedno činimo dio ekosustava naše planete, što znači da ako postoji kriza bioraznolikosti, naše zdravlje i sredstva za život će se također naći u opasnosti.

Količina i tempo kojim trenutno koristimo prirodne resurse naše planete nadilazi održivost sa čak 25%. Direktan efekt ovakvog odnosa prema prirodnim resursima je jak pritisak i izazivanje opasnosti na vrste, staništa i lokalne zajednice (kao primjer navodimo gubitak pristupa čistoj i pitkoj vodi).

Bioraznolikost je temelj zdravlja planeta i ima direktan utjecaj na život svih nas. Smanjenje bioraznolikosti znači suočavanje milijuna ljudi s budućnošću u kojoj su zalihe hrane podložnije bolestima i štetočinama, i gdje čista i pitka voda neće biti česta pojava ili je pak neće biti dovoljno.

Za ljudsku vrstu to je zabrinjavajuća prognoza.  

 

Preuzeto sa: http://croatia.panda.org/naa_zemlja/to_je_bioloka_raznolikost/

Odabrala: Petra Mitrović, 4b

Ekonomska škola Pula