2014-01-26 17:52:54

28. siječnja

Europski dan zaštite podataka (izvan Europe poznat i kao Dan privatnosti (Privacy Day)) 

"Svrha zaštite osobnih podataka je zaštita privatnog života i ostalih ljudskih prava i temeljnih sloboda u prikupljanju, obradi i korištenju osobnih podataka." Navodi se u Članku I. Zakona o zaštiti podataka.

Osim osobnih podataka štite se i javni podaci. Zaštita podataka se također koristi kod prijenosa podataka osjetljivog sadržaja (vladinih, bankarskih, korporacijskih…). Potrebno je zaštiti i podatke na vastitom računalu od neovlaštenih upada. Naše osobne podatke posjeduju poslodavci, banke, državne institucije, mobilni operateri i mnogi ostali.

Jesu li vaši podaci sigurni i kako ih zaštititi?
Što je krađa identiteta?
Zaštita dokumenata
Krađa korporativnih podataka

 

 

 

Provjeri OVDJE

U svrhu podizanja svijesti građana o pravu na zaštitu osobnih podataka Vijeće Europe je, uz potporu Europske komisije, proglasilo 28.01. Europskim danom zaštite osobnih podataka koji je izvan Europe poznat i kao Dan privatnosti (Privacy Day). 

Europski dan zaštite osobnih podataka ove godine se slavi 8. puta zaredom, a Agencija će na sam dan – 28. siječnja - s početkom u 12h organizirati u Hrvatskom saboru svečanu konferenciju za medije. Tom prilikom Agencija će predstaviti svoje djelovanje u provođenju zaštite osobnih podataka, ali i svečano imenovati tzv. ambasadore privatnosti za 2014. godinu. Kao i kod izbora prošlogodišnjih ambasadora privatnosti (Toni Cetinski, Renata Sopek, Robert Kurbaša i Mila Elegović) i kod izbora ovogodišnjih Agencija se vodila istim kriterijima: to su osobe iz kulturnog i javnog života Republike Hrvatske koje, unatoč popularnosti koju uživaju, nastoje zadržati diskreciju nad svojim privatnim životom. Tako će ove godine lentu ambasadora privatnosti za 2014. godinu ponijeti 5 priznatih umjetnika koji svoj uspjeh duguju prvenstveno marljivom radu, upornosti i, naravno, talentu, a koji će se javnosti predstaviti na konferenciji za medije. 
Cilj ambasadora privatnosti je da svojim radom i djelovanjem promiču zaštitu privatnosti te zahvaljujući pozitivnoj percepciji javnosti utječu na podizanje razine svijesti građana o značaju tog prava.

Kao svojevrsni uvod u ovaj značajan događaj, Agencija će dan prije, ponedjeljak 27.01., proglasiti Danom otvorenih vrata što će biti prilika da se u vremenu od 8.00h do 16.30h posjeti Agencija za zaštitu osobnih podataka na adresi Martićeva 14 na 1. katu gdje će ljubazni djelatnici biti na raspolaganju za upite zainteresiranih građana. Vidimo se!
 


Ekonomska škola Pula