2014-02-27 18:36:57

Svjetski dan Civilne zaštite 1. ožujka

ŠTO TREBATE ZNATI KAKO BI SE ŠTO BOLJE ZAŠTITILI U SLUČAJU NESREĆE (potres, požar, poplava, grmljavinsko nevrijeme, i sl.)? 
 

 

Državna uprava za zaštitu i spašavanje pripremila je

Sektori za civilinu zaštitu, vatrogastvo i Državni informacijski i komunikacijski sustav zaštite i spašavanja pripremili su za vas detaljne upute koje možete preuzeti klikom na sliku.

 

 

 

Znate li raspoznati Znakove za uzbunjivanje? Provjerite klikom na sliku:

Prije nesreće:

upoznajte se s utvrđenim mjerama i planovima sigurnosti i zaštite za određeni prostor ili sredstvo (stambeni, otvoreni prostor, sredstva javnog prijevoza, sportski objekt, itd upoznajte se s dodatnim – konkretnim mjerama zaštite preporučenim za pojedine događaje koji mogu ugroziti Vašu sigurnost (požar, poplava, potres, i dr.), osposobite se za provođenje mjera osobne i uzajamne zaštite. u većini nesreća sustav javne elektrodistribucije. Zato nabavite tranzistorski radio prijemnik kako biste mogli dobiti upute mjerodavnih institucija o poduzimanju zaštitnih mjera kao i druge korisne informacije koje Vam mogu pomoći u provođenju zaštite i ublažavanju mogućih posljedica.

Za vrijeme trajanja nesreće:

ako ste pravodobno poduzeli preporučene preventivne mjere, posljedice će biti minimalizirane ne širite paniku, ponašajte se sukladno ranije dobivenim uputama od strane nadležnih institucija u svakoj nesreći, odmah po njenom nastanku, započnite primjenjivati mjere osobne zaštite, ovisno o vrsti nesreće, ako Vam razvoj situacije dopusti, započnite s provođenjem mjera uzajamne zaštite i sa spašavanjem tijekom njenog trajanja .

Po završetku nesreće:

po nastajanju ili po završetku nesreće (ovisno o vrsti nesreće), nazovite broj 112 i izvjestite o nesreći i njenim posljedicama (oslobodite liniju što prije, ne pitajte za informacije i ne tražite druge podatke. Linije trebaju za operativne potrebe koordiniranja spasilačkih aktivnosti), ne koristite se bez potrebe javnim prometnicama, oslobodite ih za vozila žurnih i spasilačkih službi, ako ste kao spasitelj raspoređeni u neku od operativnih snaga zaštite i spašavanja javite se na ranije određeno mjesto, preuzmite opremu i postupajte po nalozima zapovjednika, započnite ili nastavite s aktivnostima zaštite i spašavanja, odazovite se pozivima čelnika jedinice lokalne samouprave u kojoj živite ili tvrtke u kojoj radite, uključite se u organiziran i integriran sustav zaštite i spašavanja.

Ekonomska škola Pula