2015-04-09 08:24:35

Izlet u Zagreb, 14.5.

POLAZAK: u 6:15 s autobusnog kolodvora

Detaljan plan izleta s kartom s ucrtanim kretanjem i glavnim točkama (POI) koju možete isprintati nalazi se u vašoj službenoj e-pošti.

RASPORED (ZAJEDNIČKI!) za učenike koji ostaju na nastavi:

1) TZK
2) Poduzetništvo
3) Hrvatski (prof. Cvar, M.)
4) Matematika
5) Osnove turizma(2a) / Engleski(2b)

6) Geografija

1) Tehnički muzej, stalni postav; ABECEDA NOVCA (klikni na opširnije)

2) Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

3) Šetnja Gornjim gradom: Kamenita vrata, Sabor, Banski dvori, Markova ckrva, Kula Lotršćak Strossmayerovo šetališta, Uspinjača. Šetnja Ilicom, Trg bana Jelačića, Katedrala (slobodno)

4) Zagrebačka Arena

Kako top s Lotršćaka označava podne svakoga dana pogledajte OVDJE :O

Izložba Abeceda novca

Tehnički muzej, Zagreb, 21. veljače 2015. – 10. siječnja 2016.

Interaktivna izložba Abeceda novca namijenjena je djeci starijoj od 8 godina, a podučava osnovama financijske pismenosti. Stoga je zanimljiva i svim generacijama posjetitelja.
Izložba govori o povijesti novca, njegovoj funkciji kao sredstvu razmjene, izradi i distribuciji, o vrijednostima, različitim vrstama trgovine, siromaštvu, štednji, ulaganjima…
Kroz igru, na jednostavan i interaktivan način, uči se kako se ispire zlato, otplaćuje kredit, što se dogodilo pohlepnom kralju Midi, kako se formira cijena proizvoda, što su dionice, a što pravedna trgovina…. i još mnogo toga.

Novac je sveprisutna tema u svijetu odraslih. Djeca obično dolaze u doticaj s novcem u ranoj dobi kada ga dobiju na dar od članova obitelji ili kao džeparac. S obzirom na sveprisutnost novca, bitno je djeci dati priliku da se upoznaju s osnovnim pojmovima o novcu pa čak i upravljanjem financijama, tako da od rane dobi mogu razviti odgovoran odnos prema novcu.

Abeceda novca funkcionira kao velika igra. Djeca dobivaju elektronsku bankovnu karticu na osobni račun koji sadrži početni kapital. Prilikom posjeta postajama na izložbi, djeca imaju priliku kroz igru sudjelovati u važnim procesima protoka novca. Mogu obavljati razne poslove kako bi novac zaradili, mogu ga trošiti na usluge i robu te uštedjeti.

Na opipljiv i aktivan način djeca upoznavaju funkciju i ulogu novca u našem društvu. Multimedijalni kviz na postajama pruža djeci priliku da testiraju novostečeno znanje i da zarade novac “intelektualnim radom”. Primjena interaktivnih postaja omogućuje ciljano i samostalno učenje.

Školski kurikulumi u mnogim zemljama potiču djecu na stvaranje vlastitog mišljenja, donošenje odluka i kritičko razmišljanje. Takve životne sposobnosti (ne samo financijske) važne su podjednako za mlade i za odrasle i mogu se razvijati i u kontekstu ove izložbe.
Izložba Abeceda novca je interaktivna izložba nastala u suradnji Dječjeg muzeja ZOOM iz Beča i Dječjeg muzeja FRida & freD iz Graza.

Izložba Abeceda novca je inicirana od strane Erste Grupe i dio je programa Sponzorstva za bolje sutra.

Ulaznica za posjet Muzeju ujedno je ulaznica za izložbu tj. ulaznicom za izložbu možete razgledati i cijeli Muzej.
Radno vrijeme: utorak – petak: 9 – 17, subota i nedjelja: 9 – 13
Grupe je potrebno najaviti.
Kontakt / najave grupnih posjeta
Katarina Ivanišin Kardum
katarina.ivanisin.kardum@tehnicki-muzej.hr
Tel. 01/4881-626; 01/4844-050


Ekonomska škola Pula