preskoči na sadržaj
Vijesti

Predavanje o poduzetništvu

U ponedjeljak 7. 3. 2016. godine u našoj je školi poduzetnica Patrizia Milani održala predavanje temu poduzetništva.

Kako je bilo pročitajte u nastavku, kliknite na::


Dana 7.3.2016. godine pred prepunom učionicom Ekonomske škole Pula uspješna i svestrana poduzetnica Patrizia Milani održala je nadahnuto predavanje učenicima škole na temu poduzetništva. Predavanje je započelo tako što je gošća postavila pitanje učenicima: Što želiš postići? I što želiš biti? Odgovor je najčešće bio – završiti školu. Poduzetnica je rekla kako je znakovito da učenici žele završiti školu ali ne znaju što stvarno žele raditi te žele li postati poduzetnici. Nakon toga ih je kroz predavanje i konkretne korake uputila kako postati poduzetnik objašnjavajući vrijednosti koje su potrebne u poduzetništvu i objasnila svaku od njih: upornost, znanje, hrabrost, komunikativnost, biranje kvalitetnog okruženja, smisao za organizaciju. Naglasila je da učenici mogu ako to žele odmah nakon srednje škole postati poduzetnici potkrijepljujući svoju tvrdnju konkretnim primjerima i načinima kako to učiniti.

Razgovor je dalje tekao u pravcu pozitivnog razmišljanja i doživljavanja sebe, samopouzdanosti i hrabrosti u ostvarivanju snova, jer snovi bez plana nisu produktivni. Njezin je moto: „Živi svoje snove!“ a da bi ih živjeli san treba pretočiti u plan i to onaj sa što više detalja. Naglasila je kako je ideja samo misao te da ideja mora biti podcrtana konkretnim ciljem i namjerom kako bi onda ta ideja i došla do svoje realizacije.

Govorila je o usredotočenosti na trenutak u kojem jesmo jer je i to dio organizacije, dio poduzetništva, te na koncu – ušteda vremena. Odlaganje ili neprisutnost u trenutku ne doprinose poduzetništvu.

Rekla je kako se ne treba sramiti istaknuti svoje kvalitete i svoje uspjehe: ako sami sebe ne cijenimo kako će nas drugi cijeniti?

Naglasila je da se poduzetništvo ostvaruje u svakom poslu, privatno i javno. Ono je potrebno u odnosu s prijateljima i u odnosu s obitelji.

Ono zahtijeva davanje pažnje, znanja, suradnju, te svatko može biti poduzetnik i stvaralac vlastitog života.

Govorila je o važnosti ulaganja u dobrobit zajednice i zašto je to vrijedno. Kao voditeljica Lions kluba, svjesna je potrebe za humanošću i solidarnošću.

Patrizia Milani želi ohrabriti mlade ljude na stvaranje i davanje i na ostanak u Hrvatskoj – uz visoku radnu etiku, koja je ključ uspjeha.

Čovjek pripada svijetu, pripada svojoj užoj i široj zajednici te taj osjećaj, svijest o pripadanju, treba razviti, a onda se i usuditi nešto poduzeti.

Pitali smo je o eventualnim neugodnostima u neravnopravnosti spolova u poduzetništvu, na što je odgovorila da ima neugodnosti jer ima raznih ljudi, ali one se prevladavaju samo tako što u drugom spolu vidimo najprije osobu, ravnopravnog partnera, pa tek onda muškarca ili ženu. Potrebno je prije svega emancipirati sebe kao osobu. Naglasila je da ne postoji žensko ili muško poduzetništvo nego postoji osoba koja je poduzetna jer ima takve karakteristike jer je fokusirana u tom pravcu. Prema tome poduzetnišvo je stvar osobnog stava i ono ne poznaje spol.

Rekla je učenicima da budu hrabri i da se ne boje pogrešaka. Imate pravo pogriješiti jer svaka pogreška je jedno iskustvo, škola koja nas može izgraditi u bolje i kvalitetnije osobe. No, ukoliko više puta pogriješimo na istom zadatku tada bi trebali stati i sami sebe preispitati idemo li u ispravnom pravcu. Na pitanje kakav bi trebao biti sustav obrazovanja usmjeren prema poduzetništvu odgovara da je znanje potrebno ali uz to i intuicija, srce i iskustvo koje stječemo u životu i implementiramo u posao. Učenici su poduzetnici P. Milani postavljali mnoštvo pitanja i na kraju je nagradili velikim i srdačnim pljeskom.

Kristina Ratajec       Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Kristina Ratajec   datum: 8. 3. 2016.

Korisne poveznice

 

http://www.skole.hr/ CARNetov portal za škole

http://www.mzos.hr Ministarstvo znanosti i obrazovanja

http://www.azoo.hr/ Agencija za odgoj i obrazovanje

http://mrav.ffzg.hr/zanimanja/ Vodič kroz zanimanja

http://www.efpu.hr/ Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković"

http://www.unipu.hr/ Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Odjeli, članice, studiji

http://www.uniri.hr Sveučilište u Rijeci (stranice svih članica)

http://www.unizg.hr Sveučilište u Zagrebu (stranice svih članica)

http://www.skpu.hr Sveučilišna knjižnica u Puli (s online katalogom)
Dokumenti za prikaz
POPIS

PRONAĐI SE!

POPIS UČENIKA 1948.-2020.

Za pretragu kliknite na sličicu iznad 


Kalendar
« Svibanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji


Korisni linkovi
Korisne poveznice

Stručni časopisi

Dnevni tisak
 • Glas Istre


Vrijeme

Anketa (mala)
Posjetitelji weba, vi ste...
Državna matura


Brojač posjeta
Ispis statistike od 5. 4. 2010.

Ukupno: 1098405
Danas: 5

Upitnik

Koliko znaš o zdravoj prehrani provjeri OVDJE wink


Tražilica


preskoči na navigaciju