preskoči na sadržaj
ULAZ U ŠKOLU OD UTORKA 16.11.2021.

OBAVIJEST!

Od utorka 16. 11. 2021. svi djelatnici prilikom ulaska u prostor škole moraju imati valjanu COVID potvrdu ili drugu odgovarajuću potvrdu, prema Odluci u prilogu. Odluka se ne odnosi na učenike škole.

Obavijest

VAŽNA OBAVIJEST ZA RODITELJE I OSTALE POSJETITELJE!

ULAZAK U ŠKOLU OD 16.11.2021. GODINE 

Poštovani roditelji te ostali posjetitelji Ekonomske škole Pula,

sukladno Odluci o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja dužnosnika, državnih službenika i namještenika, službenika i namještenika u javnim službama, službenika i namještenika u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te zaposlenika trgovačkih društava i ustanova, od utorka, 16. studenog 2021. godine za ulazak u službene prostorije Ekonomske škole Pula potrebno je predočenje EU digitalne COVID potvrde ili drugog odgovarajućeg dokaza o cijepljenju, preboljenju odnosno testiranju.

Drugi odgovarajući dokazi navedi su u Odluci o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja dužnosnika, državnih službenika i namještenika, službenika i namještenika u javnim službama, službenika i namještenika u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te zaposlenika trgovačkih društava i ustanova.

Mole se roditelji i ostali posjetitelji da, ukoliko je moguće, najave svoj dolazak u školu te da pri ulasku u školu daju na uvid COVID potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz o cijepljenju, preboljenju odnosno testiranju.

Preporuča se komunikacija u što većoj mjeri putem elektroničke pošte:

 email ekonomska-skola-pula@pu.t-com.hr

email ured@ss-ekonomska-pu.skole.hr

 

Prilog: 

Odluka o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja dužnosnika, državnih službenika i namještenika, službenika i namještenika u javnim službama, službenika i namještenika u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te zaposlenika trgovačkih društava i ustanova

VAŽNE INFORMACIJE, COVID-19

V A Ž N O !

Upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

1.  Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije bolesti COVID- 19. u šk.god. 2021./2022. (HZJZ, 26.8.2021.)                              Dokument     
2. Postupak kod jednog učenika oboljelog od COVID-19 koji je bio na nastavi u vrijeme zaraznosti (HZJZ, 25.9.2021.) Dokument
3. Dobrovoljno cijepljenje djece protiv COVID-19 u dobi 12 i više godina. (HZJZ, 27.9.2021.) Dokument
4

Postupanje s oboljelima, bliskim kontaktima oboljelih i prekid izolacije i karantetne- Objedinjene revidirane preporuke o prioritetima za testiranje na SARS-CoV-2, postupanju s kontaktima, završetku izolacije i karantene/samoizolacije s osvrtom na osobe koje su preboljele COVID-19 ili su cijepljene (HZJZ, 27.9.2021.)

Dokument
5.

Postupanje s oboljelima, bliskim kontaktima oboljelih i prekid izolacije i karantene (Jasnije tumačenje vezano uz učenike) Objedinjene revidirane preporuke o prioritetima za testiranje na SARS-CoV-2, postupanju s kontaktima, završetku izolacije i karantene/samoizolacije s osvrtom na osobe koje su preboljele COVID-19 ili su cijepljene (HZJZ, 1.10.2021.)

Dokument
Vijesti

Uskrsni običaji


Sretan Uskrs i uskrsni blagdani!

Preuzeto iz Vjesnika 

Najdraži mirisi djetinjstva

kliknite na više...


Preuzeto iz Vjesnika 

Najdraži mirisi djetinjstva

U obalnom dijelu Istre običaj je na uskrsno jutro pojesti listić s grančice masline koja je blagoslovljena na Cvjetnicu, kako bi se dobio mir i blagoslovUskrs, u Istri Vazam, katolički blagdan koji se vezuje uz smrt i uskrsnuće Isusa Krista u Istri se oduvijek raskošno slavi. Uskrsno razdoblje počinje Korizmom koja označava četrdeset dana pripreme za Uskrs.

Cvjetna nedjelja, ili Ulika u Istri, je nedjelja prije Uskrsa, a sam istarski naziv dobila je po uliki – maslini, koja se taj dan nosi u crkvu na blagoslov. Blagoslovljena grančica donosi se kući i zatakne pored slike svetaca, iznad ulaznih vrata kuće ili u staju, jer se vjeruje da će tako ljude u kući i životinje u staji pratiti sreća, mir i boljitak.

Doznajemo to od kustosice Etnografskog muzeja Istre u Pazinu Marijane Margetić, koja nam je otkrila pomalo i zaboravljene uskrsne časti i povjerila nam što je doznala od kazivača iz različitih krajeva Istre iz Tinjana, Gračišća, Boljuna i Rakotula, a mi smo se dodatno potrudili doznati običaje iz starine iz Raklja, Žminja, Pazina i Štinjana.

»Nekada je domaćin, nakon što bi se vratio s mise, ili maše kako je u Istri nazivaju, grančicom pomeo kuću izgovarajući: mir u kuću, nemir iz kuće«, otkriva nam Marijana Margetić. Veliki tjedan, Vela šetimana, vrijeme je intenzivnih priprema za Uskrs, koje počinju čišćenjem kuće. Na Veliki četvrtak, nastupa zabrana zvonjenja svih crkvenih zvona. Zvona šute tri dana, za što se kaže da su zvona odletjela u Rim, dok istodobno Istrani stvaraju buku škrgetalnicom.

Na Veliki četvrtak počinje i priprema kolača. Svaka domaćica priprema pincu, slatki kruh, a od preostalog tijesta radi se povetica, savijenica s nadjevom od oraha. Od ostalih peciva spremaju se jajniki i pugača. Jajniki su peciva u obliku pletenice koja se plete od tri trake tijesta s jajem na vrhu i peku se za djecu u kući, ali i za svako dijete koje dođe u kuću, jer je poznata stara izreka: Božić s obitelji, Uskrs s prijateljima.

Na Veliki se petak posti i ne smije se jesti meso. Tradicijski se na taj dan pripremaju bakalar i kupus. Tog je dana zabranjeno raditi na zemlji, jer se vjeruje da je u njoj Isusovo tijelo i da će zemlja pustiti krv.

Na Veliku subotu ujutro prestaje zabrana zvonjenja crkvenih zvona, sprema se hrana, kuha se pršut i oslikavaju se jaja. U Istri nema nekih specifičnosti pri bojenju jaja. Uglavnom se samo skuhaju i u ljuskama luka, u čebuli, te tako dobivaju crvenkastu do smeđe boje.
Rano ujutro na Uskrs domaćica »na mašu« nosi hranu na blagoslov: pinca, jaja, malo soli, mladi luk ili posni luk, te kuhani pršut, ili špaleta. Blagoslovljena hrana postavlja se na stol za doručak u obitelji, te svatko mora pojesti od svega pomalo kako bi obitelj primila blagoslov.

Mrvice koje ostaju nakon uskrsnog doručka s obitelji, kao i ljuske od jaja, daju se kokošima i drugim životinjama da pojedu, i nikako se ne bacaju. U obalnom dijelu Istre postoji i običaj na uskrsno jutro pojesti listić s grančice masline koja je blagoslovljena na Cvjetnicu, jer tamošnji ljudi vjeruju da to donosi mir i blagoslov.

Domaćice iz Istre osobitu su pozornost u pripremanju za proslavu Uskrsa posvećivale pečenju pince i jajnike. Kako kvasac nije bilo lako pronaći u Istri, žene su ga čak nabavljale iz Ljubljane. Inače za dizanje tijesta koristile su kvasinu kao i u Dalmaciji, što znači da su brašno namakale u vodi i u vodu dodavale octa, te se to koristilo za tijesto. U velikoj želji da pinca bude raskošna i slatka, ponekad su u tijesto znale staviti previše jaja, šećera, limuna, naranči i grožđica pa se tijesto dizalo vrlo teško, a onda su ga domaćice mijesile i više puta, ali miris pince ostaje u sjećanju svake osobe kao slatki miris djetinjstva i Uskrsa.

Saša BrnabićPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Sonja Bulešić Milić   datum: 18. 3. 2008.

Kalendar šk.god. 2021./2022.

Odluka o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2021./2022.

 

  • Jesenski odmor za učenike počinje 2. studenoga 2021 . godine i traje do 3. studenoga 2021. godine, s tim da nastava počinje 4. studenoga 2021. godine.
  • Prvi dio zimskoga odmora (Božićni praznici) za učenike počinje 24. prosinca 2021. godine i traje do 7. siječnja 2022. godine, s tim da nastava počinje 10. siječnja 2022. godine.
  • Drugi dio zimskoga odmora za učenike počinje 21. veljače 2022 . godine i završava 25. veljače 2022. godine, s tim da nastava počinje 28. veljače 2022. godine.
  • Proljetni odmor (Uskrsni praznici) za učenike počinje 14. travnja 2022 . godine i završava 22. travnja 2022. godine, s tim da nastava počinje 25. travnja 2022. godine.

Izvor: https://ucenici.com/kalendar-za-2021-2022-godinu-s-cetiri-kraca-odmora-ucenika/

Album

Popis postojećih albuma:


Naziv albuma
Kreirao
Datum


Sonja Bulešić Milić
30. 4. 2018. 09:22
Sonja Bulešić Milić
17. 4. 2018. 12:18
Sonja Bulešić Milić
17. 4. 2018. 11:48
Sonja Bulešić Milić
26. 3. 2018. 14:44
Sonja Bulešić Milić
19. 3. 2018. 12:04
Sonja Bulešić Milić
15. 2. 2018. 16:13


Izjava o privatnosti

Ekonomska škola Pula poštuje privatnost posjetitelja ovog weba, te će sve prikupljene podatke prilikom ispunjavanja obrazaca koristiti isključivo u svrhe autentifikacije korisnika, analize i statistike. Ekonomska škola Pula ni u kojem trenutku neće podatke o korisnicima i posjetiteljima weba ponuditi trećim stranama kao relevantne podatke.

Ekonomska škola Pula ne snosi odgovornost za eventualnu štetu na računalu nastalu preuzimanjem datoteka s ovog weba ili s internetskih stranica do kojih čitatelji dođu putem poveznica s ovog weba.

Sve promjene politike privatnosti bit će pravodobno objavljene na ovoj stranici ili učinjene dostupnima korisnicima na neki drugi prikladan način.

Izjava o pristupačnosti
POPIS

PRONAĐI SE!

POPIS UČENIKA 1948.-2020.

Za pretragu kliknite na sličicu iznad 


Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Korisni linkovi
Korisne poveznice

Stručni časopisi

Dnevni tisak
 • Glas Istre


Vrijeme

Anketa (mala)
Posjetitelji weba, vi ste...
Državna matura


Brojač posjeta
Ispis statistike od 5. 4. 2010.

Ukupno: 1083594
Danas: 185

Upitnik

Koliko znaš o zdravoj prehrani provjeri OVDJE wink


Tražilica
preskoči na navigaciju